Dobar dan.  Što Vas najviše ispunjava? Uz što se Vi osjećate osvježeno, energetizirano, spremno na novi početak?
Već godinama je popularno na početku novog ljeta govoriti o novogodišnjim odlukama. Međutim, da bi neku odluku mogli doista i provesti i učiniti svoj život (još) sretnijim, potrebno je da ta odluka proizlazi iznutra, iz naših potreba, najdubljih čežnji, da odluka omogućuje ostvarenje onoga što nas ispunjava, osvježava i čini spremnim na akciju!

Na mene tako djeluju topli, bliski i opušteni kontakti ispunjeni radošću. Istraživanja tvrde, a vidim to u svojoj praksi i osobnom životu da je ono što utječe na veće osobno zadovoljstvo, a također i na prevenciju depresivnosti upravo kontakt, povezanost s drugim ljudima. Kontakt, druženje, osjećaj zajedništva i bliskost nas osvježavaju, jačaju naš imunitet i nerijetko nam upravo oni daju taj osjećaj živosti i spremnosti na predstojeću akciju!
Kontakt je važan od najranijeg djetinstva te kroz cijeli život svake osobe. Postoje tvrdnje da bez kontakta može doći do poremećaja tlaka, disanja, rada živčanog sustava i pulsa.

Kontat i bliskost nas čine sretnim ljudima, opuštenima, motiviranima, energetiziranima.
Bliskost, kvalitetna utjeha, rame za plakanje i tople oči koje u nas gledaju s povjerenjem u naše sposobnosti i s ljubavlju, nas osvježe čak i nakon životnih teškoća.

Gradite društvenu mrežu, družite se. Čak i ako nije moguće uživo, osigurajte si razgovor telefonski ili online barem s jednom osobom svaki dan. Ukoliko je moguće organizirajte druženja u živo i izrađujte nešto zajedno – povežite se kroz ugodnu zajedničku aktivnost koja će rezultirati ispunjavajućim radosnim ishodom. Tako ćete uz osjećaj zajedništva dok to pravite, uživati i u osjećaju zadovoljstva i bliskosti dok u tom ishodu zajedno uživate. To može biti toliko toga, ovisno što vas dvoje, troje …petero volite. Možete to raditi s prijateljima, članovima obitelji, kolegama s posla. Bilo da je zajednički kreativan projekt ili pečenje kolača, kontakt je gotovo zagarantiran!
Kod nas kod kuće je najčešće izrada nekih kreativnih predmeta u kombinaciji s vrućim ljepilom, perlicama, granama, lješnjacima, tkaninom, plastelinom, bojama ili izrada kolača.

Donosim vam u nastavku teksta jedan šareni recept za zadnji kolač koji smo izrađivali nas troje: kći je sipala i mutila sastojke za žutu i čoko kremu, muž je priredio dio kreme od borovnica i miješao puding, ja sam pripremila sve sastojke i odradila završna miješanaj i sipanja. Svima nam je krajnji rezultat bio osvježavajući, ne presladak i jako ukusan!
„Mama spakirajmo ovaj kolač za školu“ reče naša kći jutros.

Želim vam mnogo ispunjavajućih trenutaka zajedništva, kontakta i bliskosti u 2022.godini!
… i javite kako vam je ispao kolač zajedništva ili nešto drugo 

Šareni kolač od borovnica – kolačić zajedništva

Sastojci
Podloga:
150g keksa

Krema od borovnica
(umjesto borovnica može koristiti višnje iz kompota):
500 ml soka od borovnica
110 g griza
130 g šećera
800 g (šumskih) borovnica
2 lista želatine

Žuta krema:
2 pudinga od vanilije
100 g šećera
800 ml mlijeka
1 bio vanilin šećer
Pola mahune burbon vanilije (ili još 1 vanilin šećer)
160 g maslaca

Čokoladna krema
100 g čokolade za kuhanje

Snježni vrh
500 ml vrhnja za šlag

Priprema
Na dno kalupa (otprilike 25 x 25) posložite kekse kao podlogu. Ja koristim petit kekse, jer su mi fini i ravni – prakični za podlogu! Namočite listove želatine u hladnoj vodi. Preferiram bio proizvode, ekološki i organski uzgoj, stoga sam koristila listove bio želatine. Ovakvi proizvodi su sada mnogi već lako dostupni u velikim lancima dućana i njihovim bio pakiranjima (povoljnije cijene obično su do sada bile u DM u i Sparu).
Narežite čokoladu na komade veličine oko 2-3cm, da vam ju je lakše kasnije otopiti u kremi.

Fil od borovnica
Šumske borovnice sam nabavila tijekom njihove sezone i zaledila te sam ih sada ostavila da se odlede i kad su već bile većim dijelom odleđene sam ih pomiješala sa malo šećera. Na taj način se stvorio sok, a i borovnice su se još malo zasladile.  Koristila sam ovaj puta skoro 1kg borovnica. Ocijedila sam ih i odvojila oko 200-300g od 1 kg (od 800g odvojite nešto manje). Taj manji odvojeni dio usitnite štapnim mikserom.
Zakuhajte ocijeđeni sok od borovnica i dodajte kupovni sok kako biste ukupno imali oko 500ml soka.
Nisam ovaj puta imala kupovni sok te sam dodala vode i umiješala mali dio dobro usitnjenih borovnica te sve to tako zakuhala. Ako koristite voće iz kompota (borovnice ili višnje), trebati će vam 2 standardne teglice za ovaj kolač i taman ćete imati dovoljno soka od voća iz kompota. Kada sok zakuha, dodajte griz i šećer i kuhajte 5 minuta. Dodajte ocijeđenu želatinu, cijele i usitnjene borovnice i dobro ih kuhačom, ručno, umiješajte.
Odmah fil, još vruć, prelijte preko podloge od keksa.
Ostavite da se ohladi.

Žuti fil
Pomiješajte puding sa 5 žlica šećera i oko 100 ml mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da zavrije. U kipuće mlijeko umiješajte pripremljenu smjesu pudinga i ostatak šećera te kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne zgusne.
U djelomično ohlađenu ali još toplu smjesu dodajte maslac i dobro ga sjedinite miješanjem. Podijelite ovaj fil u dvije posude kako biste u 1 napravili čokoladni dio. Količinska podjela ovisi da li želite imati dvije jednake količine fila ili jedan tanji, a drugi deblji. Kod nas je ovaj puta pobijedila čokolada! 

Čokoladni fil
U odvojeni dio pripremljenog žutog fila usipajte narezanu čokoldu, dobro promiješajte i ola – dobili ste fini smeđi fil čokoladnog ukusa!

Prelijte ohlađenu i dobro stisnutu kremu od borovnica žutim filom, dobro ju rasporedite po kolaču.
Zatim čokoladnu kremu pažljivo i nježno rasporedimo po žutoj kremi.

Snježni vrh
Dok se kolač hladi i fil stišće na kolaču, pripremite bijeli snježni ukras za vrh kolača: izmutite vrhnje za šlag u gustu, gustu kremu. Ukoliko volite slađe, dodajte šećer u prahu na otprilike pola vremena miksanja.
Premažite kolač šlagom, stavite sve u frižider na nekoliko sati i svi zajedno uživajte! 

Trik iz rukava:
Kolač najljepše izgleda i najukusnije je nakon što odstoji cijelu noć u frižideru.
Mi smo jedno veče napravili dio s podlogom i kremom od borovnica, a drugi dan ostatak kolača.
Iako nije kompliciran, nama je ovako bilo lakše i zabavnije!
Dobar tek!

Gordana

Želite li razgovor s Gordanom, uživo ili online, javite se za individualan razgovor ili partnersku psihoterapiju.

Povezani tekstovi