U nastavku važna informacija o spavanju i imunitetu. Jedna od onih jednostavnih i korisnih podataka, a o kojima se ne govori ili ne govori dovoljno. Naše tijelo se trenutno obnavlja otprilike u periodu od 22 sata do 1 u noći. To znači da je upravo tada najvažnije da spavamo. Netko će možda reći da nije realno tako rano leći, ipak naš čeka još mnoštvo obveza i poslova kod kuće. Međutim, ako zaspete oko 22 sata, tada ćete se i probuditi ranije – ali i odmornije, vedrije i vaše tijelo će biti više obnovljeno, stanice vam se regeneriraju. Tako obnovljeni već u 4-5 ujutro spremni ste za sve ono što niste učinili na večer nakon što u svom miru popijete okrepljujući čaj ili pogledate izlazak sunca.

SAN je prirodni mehanizam regeneracije ljudskog tijela, a nastaje pod utjecajem izmjenjivanja noći i dana. Upravo noć je prirodni stimulans za lučenje hormona melatonina (najjači antioksidans u našem tijelu), koji započinje san i
djeluje kao stimulator imuniteta. Epifiza, žlijezda u mozgu, pod utjecajem izmjene dana i noći, započinje izlučivati melatonin.

Melatonin snižava nivo hormona stresa, kortizola, umiruju tijelo i priprema ga za san. Melatonin je taj koji nam omogućava dobar san! Tako je važno imati na umu da aktivnost do dugo u noć, odlazak na spavanje
poslije ponoći, često putovanje u druge satne zone, značajno utječe na nivo melatonina u krvi.

Melatonin snižava nivo kortizola u krvi. Kortizol je hormon stresa i jedan od najvažnijih hormona u našem tijelu. Da bismo zaspali, potrebno je da je razina kortizola niska. Zabrinutost u trenutnoj zdravstvenoj krizi te niz drugih svakodnevnih životnih ili vanrednih akutnih problema, ne pomaže opuštenosti i snu. Zato je osobito važno da se, kad god je to moguće, navečer već kada počne padati mrak, sve više umirujemo, svjesno sporije dišemo i pripremamo za san.

Vrlo važan je i treći hromon, za koji stručnjaci tvrde da se luči isključivo tijekom noći – hormon rasta. Kod djece ima važno djelovanje na rast tijela, a kod odraslih ljudi omogućava regeneraciju tijela i ima veliki utjecaj na samopouzdanje i snagu volje. Hormon rasta se stvara između 23 sata i 1 sat u noći. Hormon stresa, kortizol, nas održava budnim, a melatonin i hormon rasta ga blokiraju. Zdravo spavanje omogućiti će ravnoteža između ta 3 hormona.

Što pretpostavljate kada je najbolje ići spavati?

Preporuka stručnjaka za ova područja ljudskog funkcioniranja je: na počinak je potrebno ići u roku 2 sata od kada je nastupio mrak, a buditi se također treba u roku 2 sata od nastupa dana.
Dakle, svoje spavanje je potrebno prilagoditi sezoni, te poštovati ciklus dan i noć.

Idem se spremiti u krevet, želim uhvatiti period dok se luči hormon rasta – valja se regenerirati!
Laku noć dragi moji.

Gordana Galetić

Želite li razgovor s Gordanom, uživo ili online, javite se za individualan razgovor ili partnersku psihoterapiju.

Povezani tekstovi