Vrijeme za toplinu
Lampice krase ulice svojim toplim zagrljajem, blagdanske pjesme sviraju, a topli napitci griju naše tijelo.
Neovisno koji blagdan slavili, dolazi period koji svi nazivamo vrijeme ljubavi i mira. Meni se sviđa da postoje datumi u godini koji nas podsjećaju na najvažnije darove i ljudske vrijednosti: ljubav, zajedništvo, vrijeme za sebe, mir, smijeh, igra, opuštanje, druženje, prijateljstvo, obitelj, toplina doma.
U današnjoj strci i utrci s vremenom, često se dogodi da za to ne ostane (dovoljno) prostora.
Istovremeno konzumerstvo je uzelo maha i svima nama, a nekada i meni, nije lako odoljeti svim tim privlačnim poklonima i naravno …svom djetetu želimo priuštiti sve što možemo!
Međutim, što time poručujemo našoj djeci i samima sebi? Da nam je što doista važno? Da, znam, ne stižemo, iz osobnog iskustva znam koliko nam raspored može biti prenatrpan i koliko ima posla kojem nikada kraja! I ne volim…dapače ne podnosim taj osjećaj. Stoga nekada nešto ostavim po strani, neka čeka. Jer želim pogledati svoje dijete u oči i osjetiti kako teče energija ljubavi između nas. Želim se poigrati nečeg suludog i smijati sa članovima svoje obitelji!

Kako stvoriti blagdansku čaroliju?
Ne kažem da ne kupujete poklone. Možemo ih kupiti, možemo ih napraviti sami ili što god nam odgovara.
Ono što predlažem je da se sjetimo naših unutrašnjih vrijednosti i za čim čeznemo?
Čak i ako time reskiramo da se osjećamo na trenutak loše jer ne stižemo ostvariti to što nam srce priželjkuje, ipak budimo svjesni tih želja. Zatim nađimo način da ostvarimo barem jednu – dvije, a zatim se možda otkotrlja poput magičnog tepiha se ih se ostvari i više!

Obiteljske aktivnosti za blagdane
Evo nekoliko jednostavnih aktivnosti u kojima možete uživati zajedno:

• Ispecite svi zajedno keksiće ili kolače!
Pri tome imajte na umu da je najvažnije da vam je svima ugodno. Izgled keksića uopće nije važan!
Ako budete mislili na to da ispadnu lijepu, možete sebi, djeci i partneru/ici stvoriti osjećaj nervoze i pritiska umjesto topline, smijeha i zajedništva. Poprskajte se brašnom (pazite na oči), napravite nered – i uključite poslije sve članove obitelji u pospremanje. Ako očekujete familiju ili neke druge goste i primite pokoji začuđen pogled kada ugledaju vaše nesavršene kolače ili vas pitaju kakvi su to keksi, odgovorite im radosno i smjelo: „Imate sreće, ovi kolači svakim zalogajem donose ljubav! To su kolači koje je napravila cijeli obitelj i nema tog izgleda koji bi mogao zamijeniti smijeh, ljubav i toplinu koju smo osjećali dok smo ih pravili!“

• Ubacite barem jednom tjedno do kraja prosinca društvenu igru.

• Otpustiti napetost oko pipreme blagdanskog obroka: ako dolaze gosti neka ovaj puta svatko ponese nešto lijepo za jesti.

• Ispecite kokice i organizirajte filmsku večer kod kuće.

• Zimska teglica radosti: napravite teglicu sa idejama i aktivnostima: izrežete 20-tak papirića i napišete na svaki papirić 1 aktivnost te u teglicu ubacite sve te šarene papiriće. Svaki dan izvučete jednu aktivnost. To može biti nešto jednostavno poput odlazak u šetnju, ispeći kolač s mamom i tatom, ili nešto malo zahtjevnije kao napraviti domaćeg ljigavca, odlazak na neku predstavu, isprobati kućni eksperiment. Kako djeca svaki dan iz tegle izvlače nešto novo, stvara se atmosfera iščekivanja i uzbuđenja te osjećaj zadovoljstva kada to zajedno ostvarite! Opcija je podijeliti aktivnosti po bojama, primjerice zelena za aktivnosti u prirodi, plava za eksperimente, roza za maženje i nježne riječi, žuta za slastičarsko-kuharske projekte, crvena za likovne aktivnosti, itd. Tako djeca mogu izabrati vrstu aktivnosti za koju su taj dan raspoložena te birati tu boju, a ujedno mlađi uče boje i vježbaju pamćenje, dok stariji osvještavanje sebe i važnost slijeđenja svojih potreba.

• Zajedno izradite čestitke za širu obitelj i prijatelje: tko još danas šalje poštom čestitke, zar ne? Upravo po tome ćete vi biti drugačiji i u nečijem srcu toplinom zapisani.

• Činite dobro za sebe i druge: podijelite s osobama u potrebi – rasčistite dom od lijepih predmeta i odjeće koje ne koristite, a nekome su potrebni. Potaknite djecu da učine isto i zatim to zajedno odnesite u dom za beskućnike ili drugo odgovarajuće mjesto.

• Ako birate između pospremanja i odmora, izaberite odmor!

Želim Vam toplinu u srcu, opuštenost u tijelu i osmijeh koji će sam osunčati Vaše lice!

Želite li razgovor s Gordanom, uživo ili online, javite se za individualan razgovor ili partnersku psihoterapiju.

Sretni blagdani.

Povezani tekstovi