Kako započeti

1. dijelu ovog članka pričali smo o izazovima partnerskog odnosa dok su naša djeca mala i koji prvi korak učiniti da unaprijedite vaš odnos, da probudite zaljubljenost, ljubav i bliskost između Vas i partnera/ice. Ukoliko niste pročitali 1.dio ovog članka preporučam da prvo pročitate njega, a zatim pročitajte ovaj članak. Prvi dio otvorite klikom na ovaj link.

Okrenite se jedno prema drugome

Kako se okrenuti jedan prema drugome i kako ponovo probuditi ili rasplamsati ljubav, strast i partnerstvo?

Na partnerskoj terapiji u mom uredu ili online, par ne sjedi tako da gleda u mene, sjedite tako da gledate jedan u drugoga.

To isto je ono što Vam, doslovno i metaforički, preporučam i za Vaš svakodnevni život. Okrenite se jedan prema drugome. Umjesto da se udaljavate, približite se.

To je svjestan odabir i svjesni postupci koje činite.

Pojasniti ću to na primjeru para s početka. Imam više parova u sličnim okolnostima, ipak radi poštivanja privatnosti nazvati ću ih drugim imenima, primjerice: Ivan i Anita. Njihovo udaljavanje započelo je rođenjem drugog djeteta, kćeri. Naizgled je djelovalo da sve štima, no istina je bila da su se jako udaljili.
Zanimljivo je što se događalo na većini terapijskih susreta, koje smo iz praktičnih razloga imali online:
Anita i Ivan bi počeli razgovarati, vidjelo se da se zbližavaju, nježnost bi poput proljetnog sunca obasjala njihova lica, gledali bi se ravno u oči, a iz njihovih usta izlazile su riječi ljubavi i međusobne podrške.
Osjećala sam se zahvalna i počašćena što ih vodim na tom putu.
Tada, baš tada, začuo bi se plač kćerkice koja se probudila. Iako su roditelji učinili sve da zaspi neposredno prije terapije, tako da se ne budi tijekom terapije. Onda bi majka išla uspavati svoju jednogodišnju kćerkicu i spontana reakcija roditelja je bila da prekinu terapiju. Zanimljivo je to da se taj obrazac pojavljivao i u svakodnevnom životu: uslijed rođenja kćeri oni su se udaljili kao par, kćer bi stavili ne samo ispred svog odnosa, nego za kvalitetan partnerski odnos nije bilo mjesta ili nije bilo kapaciteta uz sve druge izazove. Iako je suprug/otac sudjelovao u raznim obiteljskim poslovima, a supruga/majka se trudila uključiti ga koliko je moguće.
Ono što smo učinili tijekom terapije, postalo je novi način, novi obrazac za svakodnevni život.

Što mislite što smo uradili?

Nakon što je dijete zaspalo, pomogla sam im da nađu način da se osvježe, revitaliziraju i nastave odmah s terapijom.
To što nas je dijete prekinulo i što idemo odgovoriti na potrebe djeteta ne znači da trebamo odustati od svojih potreba i njegovanja našeg odnosa.

Na zadnjem susretu ova prelijepa djevojčica je toliko zavrištala već na samom početku terapije i roditelji su pitali „što ćemo sad“. Obzirom da ju majka doji, dogovorili smo da ju stavi na prsa i da počnemo s terapijom, a onda ćemo vidjeti šta će biti, odlučiti ćemo u hodu. Sunce malo je brzo zaspalo, trebala je samo malo nježnosti i bliskosti.
Anita i Ivan su također trebali malo nježnosti i međusobne bliskosti. Anita je položila svoju „malenu“ ljubav u krevet i nastavila gledati ravno u oči svoje velike ljubavi, svog supruga. Terapija je trajala još nešto više od sat vremena.
Pričali su jedno drugome o sebi, kako se osjećaju i što im treba. Dok je Anita pričala, Ivan ju je pažljivo i suosjećajno slušao, stavivši na kratko postrani sve svoje komentare i reakcije.  Zatim je Anita slušala Ivana. Moj posao je bio da to vodim na ciljani način, koji omogućava međusobno razumijevanje i povezivanje.
Na kraju ovog terapijskog susreta, Ivan je iz dubine duše rekao Aniti da ju voli, a Anita je rekla da nema mjesta gdje bi radije bila, nego ovdje, s njim.
Rekli su da sa tog susreta, nose sa sobom dragocjeno iskustvo da mogu brinuti o potrebama djeteta i pri tome ne zanemariti svoj odnos.

Bio je to naš 7.susret, a na početku su bili na rubu razvoda. Dogodile su se neke stvari koje su duboko pogodile njihov brak i njih kao ljude. Žele nastaviti prorađivati povrede i izazove, a ono što je najvažnije:  opet sve više koračaju zajedno, njih dvoje i njih četvero.

Što vam želim reći?

 • Pogledajte što češće partnera/icu u oči i meko se nasmiješite. Ubacite ponekad taj vaš pogled čak i dok se bavite djecom ili radite nešto doma ili gledate TV.
 • Povezivanje počinje s obraćanjem pažnje.
 • Pitajte ju/ga kako je onda kada ćete ju/ga moći doista poslušati. Tada samo slušajte i na kraju pokažite razumijevanje, bez da dajete savjet. Nakon toga, ako pita za savjet, pokušajte ga dati s ljubavlju i suosjećajno, tako da se stavite u njene/njegove cipele.
 • Da, djeca su nam beskrajno važna i da, naš ljubavni, partnerski odnos nam je važan i traži da ga njegujemo.
 • Ono u što ulažete to raste: ako ulažete u odbojnost ona raste.
  Ako ulažete u ljubav i strast ona će rasti te prekrasno i vitalno živjeti!
  Ako se ljubav već smanjila ili vam se čini da je čak ugasla i ipak pažljivo i svjesno ulažete u nju, ponovo će početi tinjati, a ako nastavite ulagati velika je šansa da će se i rasplamsati ! Ukoliko je kod vas ovako, potražite stručno vodstvo čim prije, nemojte čekati da postane još teže.
 • Zrelo je naučiti imati bolju komunikaciju i blizak odnos, potražite stručnjaka koji je supspecijalizirao upravo rad na odnosima.
 • Djeci su potrebni roditelji koji se vole.

Zalijevajte i hranite

Zamislite svoju dušu poput cvijeta u teglici Vašeg tijela. Isto tako zamislite Vaš odnos. Cvijet ako ne zalijevamo počne kopnuti, ako ga i dalje ne zalijevamo počne se sušiti.
Međutim, prije nego se potpuno osuši, kad nam se čini da je gotov i poželimo ga baciti (jer možda nam je lakše ili ljepše kupiti novi cvijet koji izgleda novo i privlačno), on se još malo drži i samo pažljivim promatranjem uočimo da je još živ.
Tada ga zalijemo, a on polako i strpljivo ponovo oživi. Kroz neko vrijeme prekrije se lijepim pupoljcima i cvjetovima te nam, sa svom svojom zahvalnošću, ispuni život mirisnim užitcima i ljepotom – svaki put kada prođemo pokraj njega!

Zalijevajte vaš ljubavni odnos i hranite sebe.

Otkrijte što Vam je potrebno da se osjećate dobro, što je to što Vas kao pojedinca može napuniti tijekom dana.

Svjesno spriječite da se udaljite i da izlaz iz odnosa tražite u previše posla, fokusu samo na djecu, drugim partnerima, …

Napravite popis svega što cijenite kod partnera/-ice i kada Vam dođe da reagirate burno, kritikom ili odete u svađu, recite: trebam 2 minute. Zatim odite u sobu i pročitajte tu listu  njegovih/njenih pozitivnih osobina i postupaka, onoga u čemu vam pomaže, kako vam olakšava život, što cijenite i što vam se sviđa kod nje/njega.
Na kraju liste si stavite podsjetnik što je Vaš cilj, kakav odnos želite imati. Vjerojatno ne želite provoditi zajedničko vrijeme svađajući se, nego ugodno i uživajuće. 

Ujutro i navečer poljubite partnera/-icu. Razmijenite ili poklonite nježnost.

Izađite zajedno, samo vas dvoje. Imajte svoj dan za spoj.
I uredite se, osjetite se sexy. Primjetite jedan drugoga.

Potražite pomoć u čuvanju djece, smislite način kako da osigurate vrijeme za sebe.

Krenite na neku zajedničku i privlačnu aktivnost: ples, trčanje, što god je zanimljivo isprobati za oboje.

Ukoliko ne ide ili osjećate da ste zapeli, sjetite se da:

 • imate pravo na dobar partnerski odnos
 • možete biti roditelji, najbolji prijatelji i ljubavnici istovremeno
 • ako izazove i probleme ne riješimo u jednom partnerskom odnosu, velika je šansa de će se isti problemi pojaviti nakon nekog vremena i u ljubavnom odnosu s novom osobom
 • zdravo je potražiti stručno vodstvo
 • čak i kada se odlučite na rastavu, bitno je razriješiti probleme u odnosu: iako poslije više nećete biti par, biti ćete zajedno roditelji svom djetetu.
  Želite ubuduće ugodno međusobno dogovaranje oko djeteta i također želite spriječiti da se bol, frustracije i ljutnja prelamaju preko vašeg djeteta.
 • Sve ima smisla i služi za nešto dobro ako iz toga naučimo i to pretvorimo u podlogu za buduće ukusne plodove.

Za kraj, najvažnije: brinite o sebi jer sretan roditelj = sretno dijete.

Želite li razgovor s Gordanom, uživo ili online, javite se za individualan razgovor ili partnersku psihoterapiju.

Za još ideja za kvalitetan partnerski odnos i inspiraciju za svaki tjedanlajkajte naše stranice:

Bračno savjetovanje | Facebook

Youtube kanal Gordana Galetić

Instagram Gordana Galetić

Povezani tekstovi