Dok čitaš ovaj tekst pretpostvaljam da je tvoje dijete ušlo u pubertet ili je u predpubertetu. Ili se jednostavno pripremaš na ono što te tek čeka. Bilo koja od ovih opcija znači da se trudiš biti (još) bolji roditelj i svaka ti čast na toj svijesnosti i trudu.

Čemu pubertet služi i što da roditelj čini
Cilj ovog teksta i popratnog videa je:
 

  1. da Ti približim čemu pubertet služi i zašto je dobro da djeca prolaze pubertet ili takozvane tinejdžerske godine! 
  2. da u najkraće moguće vrijeme naučiš kako se kao roditelj ponašati s djetetom u pubertetu, a da je to dobro, lakše i korisno i za Tebe i za dijete. 

Što je pubertet i kada počinje
Pubertet je razdoblje u životu vašeg djeteta kada ono prelazi iz djeteta u odraslu osobu. Stvaraju se i oslobađaju posebni hormoni koji pokreću znakove puberteta. Vaše dijete će proći kroz pet faza puberteta. 
Roditeljima znade biti zastrašujuć podatak da će do kraja ovog procesa sazrijevanja, dijete dostići spolnu zrelost odnosno mogućnost reprodukcije, no to ne znači i emocionalnu zrelost.

S jedne strane se tijelo mijenja u tijelo odrasle osobe i vaše dijete više nije samo ona slatka malena curica/dječaćić nego netko stariji, drugačiji, a s druge strane dijete gradi svoj ego, svoje ja. 
Dijete sada ima unutar sebe prirodan i poželjan poriv da ima svoju autonomiju i možda vam se i suprostavlja, dok je istovremeno još uvijek „maleno“ dijete koje se želi utješiti uz mamu/tatu i koje Vas treba. Te dvije krajnosti mogu biti zbunjujuće za roditelja, a imajte na umu da su obje iskrene i prirodne.I one fizičke kao i psihološke promjene promjene u pubertetu, počinju i završavaju u različito doba za svako dijete. Stručnjaci utvrđuju da pubertet kod dječaka počinje negdje između 9. i 14. godine, a kod djevojčica između 8 i 13 godina.Priča o pubertetu nije izmišljotina. Naime, pubertet počinje kada dio mozga vašeg djeteta koji se zove hipotalamus počne proizvoditi hormon koji se zove gonadotropin-otpuštajući/oslobađajući hormon (GnRH).

Može li roditeljstvo biti lakše
Znam koliko smo svi u nekoj žurbi i život ponekad naprosto pregazi čovjeka (a nekad si to na žalost radimo i sami), zato sam htjela da ti u videu od samo 3-4 minute budem doista konkretna podrška kao majka majci (ili tati). 
Da, postoji način da roditeljstvo nama bude lakše i zašto nam ne bi bilo lakše. Treba da si napravimo da nam život da bude lakši i uživajući! 
Uz to, svakodnevni rad mi pokazuje jednako kao i znanstvena istraživanja, da mi roditelji doista utječemo na to u kakvu osobu raste naše dijete.  
Zato pretočimo u djela to što svi doista i želimo najbolje za našu djecu. 
Pogledaj priloženi 3-minutni video o tome kako postupati s djetetom u pubertetu i olakšaj i djetetu i sebi i – uživajte u rastu svom djetetu i u vašem odnosu! (Link na video je pri kraju teksta).

Kako biti dobar roditelj u teškim situacijama? 

  1. Vodi računa da reguliraš svoje emocije i trigere, Jedan od meni najboljih načina za samoregulaciju je trbušno/dijafragmatsko disanje (vidi na mom Youtube kanalu/Gordana Galetić snimku trbušnog disanja i vježbaj ju onda kada nije napeta situacija da ga lakše primjeniš onda kada će ti biti doista potrebno. Link na snimku: https://youtu.be/j8t6M5_gqaw?si=aP4zsDKOkAb0-inw  ) 
  2. Uči, svjesno pazi i vježbaj što i kako govoriti djetetu. Umjesto impulzivne reakcije, reagiraj mudro i istovremeno autentično. 
  3. Ako ne znaš kako reagirati i kako doista ojačati svoje dijete (a ne: deračina roditelja, omalovažavanje, posramljivanje, svađe, ucjene i vlastiti osjećaj nemoći roditelja) te tako omogućiti da i dijete kvalitetnije reagira (umjesto svadljivosti, vikanja, bacanja stvari, itd.), onda upiši kvalitetnu edukaciju za roditelje ili dođi na savjetovanje u odgoju. 

Educiraj se kako postupiti s djetetom
Čitaj ili pogledaj materijale koji će ti omogućiti da bolje razumiješ sebe i dijete te da znaš kako reagirati. Zato ti poklanjam besplatan i sažeti video o pubertetu, a pripremila sam ti i detaljnu snimku edukacije o razvijanju samopoštovanja koje je preduvjet za suradljivije reakcije djeteta i bolji donos roditelj-dijete. 
Stavila sam da je snimka da ti bude što jednostavnije pogledati u vrijeme kada Ti odgovara, dostupna ti je 0-24h tijekom 3 mjeseca. 
U oko 3 sata snimke naučiti ćeš kako ojačati dijete tako da mu prije svega pokloniš jako samopoštovanje. A upravo tako daješ svom djetetu prave temelje za bolji život. Primjenom konkretnih uputa na snimci, imaš priliku doprinjeti djetetovoj uspješnosti i osjećaju zadovoljstva i djeteta i cijele obitelji. 

Besplatan sažeti video kako da roditelj postupa u pubertetu od 
3 minute naći ćeš ovdje: https://fb.watch/qd_gmi0c8s/   
A o detaljnoj edukaciju kako poticati samopoštovanje djeteta možeš više pročitati i kupiti ju na linku: https://gordanagaletic.com/video-tecajevi/

Također, možeš se javiti osobnu psihoterapiju ako želiš raditi sa onim što tebe trigerira da postupiš grubo prema djetetu, ili se javi za savjetovanje u odgoju na info@gordanagaletic.com 
Puno lakoće, bliskosti s djetetom i radosti ti želim!

Napisala: 
Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije, multimodalna psihoterapeutkinja (ECP), 
edukatorica za roditelje i stručnjake koji rade s djecom
bračna savjetnica/certificirana psihoterapeutkinja iz Imago terapije odnosa

Ja sam Gordana Galetić. Kroz educiranje, bračno savjetovanje, individualnu psihoterapiju, poslovne konzultacije i radionice podržavam žene, muškarce i djecu da nauče stvarati svoju sreću i uživati u životu. 
Vjerujem da svaki čovjek zaslužuje autentičnost i ono najbolje što možemo dati.

#pubertet #tinejdžer #samopouzdanje #samopostovanje #odgoj #roditeljstvo #sretnoiuspješnodijete #gordanagaletic

Podijeli:

Povezani tekstovi