Niz različitih osjećaja zna se pojaviti kada čovjek sazna za nevjeru, od ljutnje, boli, nevjerice, povrijeđenosti, ogorčenosti do razočarenja i preispitivanja samih sebe.

Preljub nas gura na mjesto na kojem smo skloni preispitivati koliko vrijedimo partneru, koliko smo privlačni, vrijedni, pametni, poželjni i sl. Prvo počnemo s osjećajem ljutnje, a mnogi završimo sa samookrivljavanjem i niskim samopoštovanjem.
Često je teško prihvatiti da preljub koji je počinio vaš partner nema nikakve veze s tim koliko ste privlačni, vrijedni, pametni ili seksualno vješti. Niste odgovorni za partnerove izbore. Odgovorni ste samo za poruke koje šaljete sebi, a koje imaju moć ubrzati, usporiti ili potpuno onemogućiti vaš oporavak nakon preljuba.

U fazi ljutnje može vam se pojaviti ideja da ćete najjednostavnije dokazati svoje vrijednosti tako da se i vi upustite u neku aferu – da nađete osobu koja će biti privučena svim vašim „palim“ vrijednostima. To će vam možda na trenutak stvarno biti injekcija samopoštovanju i samopouzdanju, ali samo nakratko. Takvo „rješavanje“ problema samo dodatno komplicira vaš odnos, a i osjećaji koji će ostati kao posljedica mogu dodatno narušiti vašu sliku o sebi.

Bez obzira jeste li nakon partnerovog/partneričinog preljuba odlučili ostati u odnosu, svoje je samopoštovanje potrebno da gradite iz sebe, bez da dozvolite da ovisite o drugima da vam ga izgrade. Jasno da godi i da je dobrodošlo da nas pijatelji ohrabre i podsjete nas koliko smo dragcojeni i vrijedni već sami po sebi. Istovremeno, ukoliko vam samopoštovanje većinom drugi održavaju na visini, nalazite se u ovisničkom odnosu u kojem su drugi gospodari vaše slike o sebi i vaših vrijednosti, a to znači da ga u svakom trenutku mogu ili dignuti visoko u nebo ili zauvijek srušiti.

Proces iscjeljivanja odnosa i vlastite slike o sebi zna biti dug, ali možete početi s jednostavnim stvarima koje će brzo unijeti neku promjenu i tračak svjetlosti među oblake koji su se trenutačno nadvili nad vama:

 1. Ne preuzimajte odgovornost za preljub
  Ako ustrajete u mišljenju da to ima nekakve veze s vašim osobnim vrijednostima automatski si namećete zaključak da osoba s kojom vas je partner prevario vrijedi više od vas. Na taj način vaše samopoštovanje mora ostati nisko. Ako počnete razmišljati u tom smjeru izvucite drugu misao kao oružje u kojoj nabrajate sve ono po čemu ste vi vrijedna, privlačna i poželjna osoba. Dobro je listu s najboljim osobinama napraviti prije i čitati si je uvijek kad se osjetite potišteni i kad vam je poljuljana slika o sebi. Nekim našim klijentima pomaže da ju imaju pri ruci – u novčaniku ili u džepu.
 2. Vrijedite upravo takvi kakvi jeste
  Čak i kada uočavate svoje propuste ili nešto što ste mogli u vašem odnosu raditi drugačije, primite to kao proces učenja i pri tome stalno imajte na umu da ste vrijedni i dragocjeni baš vi, sa svojim osobinama, izazovima i vještinama.
 3. Osvijestite što je vaš partner napravio i prihvatite to kao činjenicu.
  Ne možete započeti proces iscjeljivanja ako to potiskujete i ako o tome ne želite razmišljati. Tad svaka misao koja vam dođe i dugo nakon samog otkrivanja prevare, ima moć povrijediti vas i vratiti u proces vaganja vlastitih vrijednosti.
 4. Govorite o svojim osjećajima, podijelite ih
  Pokažite partneru/ici kako se osjećate i kako je nevjera djelovala na Vas. Vrijeđanje, omalovažavanje i napadanje neće pomoći – može samo odmoći. Ono što može pomoći da odnos postavite na pravi put je da pokažete svoju bol, izgovorite ljutnju i povrijeđenost kako bi partner/ica razumio koliko je to teško za Vas.
 5. Svaki dan odvojite vrijeme za sebe
  Otpuštajte ljutnju i stres i radite nešto što Vas njeguje ili u čemu uživate. Ukoliko ste trenutno jako zauzeti to može biti i 10 mnuta trčanja po kvartu ili 15 minuta tople kupke s mirišljavim solima, aromatičan čaj dok zamotani u dekicu čitate knjigu, šetnja s prijateljicom – ili što god Vama predstavlja gušt.
  Na umu mi je osoba koju je partner iznevjerio u vrlo nezgodnom životnom trenutku, ubrzo je počela izlaziti na ples – to joj je pomoglo da ne misli na situaciju te donjelo opuštanje i povratak povjerenja u sebe i svoj šarm. Krenuli su na partnersku terapiju i stvorili život koji ih oboje više ispunjava – još uvijek su zajedno.
 6. Radite stvari za koje znate da ste u njima dobri
  Posebice prakticirajte one sadržaje koji Vam jačaju samopouzdanje i samopoštovanje. Pronađite si i neke nove aktivnosti u kojima možete i sebi i drugima pokazati koliko ste uspješni.
 7. Potražite pomoć bračnog terapeuta/partnersku terapiju
  Bračni savjetnik/ca vam može pomoći da lakše kroz stručno vodstvo proradite bol i ljutnju na partnera kako ne biste to nosili kao teret kroz Vaš osobni život ili Vaš zajednički. Nakon toga je potrebno vidjeti kako vratiti povjerenje u odnos i  što je dovelo do problema u odnosu, razumjeti ih i presložiti život na način da se oboje dugoročno osjećate ispunjeno i zadovoljno u Vašem odnosu.
  Ukoliko više niste u tom odnosu i želite ojačati sebe, a posebice ako vidite da je ovo iskustvo ostavilo traga na Vama, dobro je obratiti se za osobni razvoj kvalificiranom psihoterapeutu – kao što njegujemo tijelo, važno je njegovati našu dušu.
 8. Može li partnerski odnos opstati nakon prevare
  Potrebno je da ste oboje spremni uložiti vrijeme i energiju u odnos. Mnogi parovi, koji su proradili svoje probleme i uz stručno vodstvo prošli kroz proces oporavka od nevjere i stvaranja partnerskog odnosa i života kakvog žele, izjavili su da su sada puno bliskiji nego prije toga, da više razgovaraju, žive strastveniji i sretniji život!

Želite li razgovor s Gordanom, uživo ili online, javite se za individualan razgovor ili partnersku psihoterapiju.

Pripremile:  Gordana Galetić, psihoterapeutkinja i bračna savjetnica i Divna Jović, psihologinja

Povezani tekstovi